Mercat 11 de setembre

L’antic mercat i que precedeix a l’actual, el nou i modern Mercat 11 de Setembre de Barberà de Vallès data de l’any 1980, i que al seu torn havia substituït a l’anterior Mercat Municipal de Santa Maria que havia estat construït l’any 1962.

L’antic mercat 11 de Setembre va ser dissenyat per l’arquitecte Francesc Rius Camps i era un edifici construït en formigó, ferro i vidre. S’accedia per un pòrtic distribuït en tres espais, dos laterals coberts cadascun amb una claraboia central i un de central descobert, pel qual s’entrava al mercat.

El mercat es distribuïa en tres naus, dos laterals subdividides en quatre trams quadrats on es situaven les parades. 

Cadascun dels trams estava cobert per una teulada a quatre vessants i amb una claraboia central. La nau central, era més alta i estreta, i tenia la funció de passadís amb coberta de doble vessant sota la qual hi havia la principal font de llum de l’edifici. Tot el sostre estava sustentat per un entramat de ferro que a al mateix moment decorava el conjunt. 

Per l’altre extrem de passadís trobàvem una altra porta que donava sortida a l’edifici. En les parts laterals trobàvem dues portes que donaven accés als serveis de mercat.

La remodelació que es va fer el 2005 de l’edifici de el nou Mercat Municipal 11 de Setembre va ser una reforma integral, que va incloure tot l’àmbit de mercat, tant en planta baixa com en soterrani, inclosa la zona de marquesina d’accés des del carrer Verge de l’Assumpció, mantenint l’estructura general i la coberta. 

Per guanyar superfície en planta es va incorporar l’espai cobert amb la marquesina exterior a l’interior de mercat, i es va desplaçar la línia exterior dels tancaments fins a la cara exterior de porxo perimetral. També es va cobrir una part sobre la rampa de sortida de vehicles. 

Al guanyar superfície a la carretera de Barcelona, va aparèixer un nou volum que conté les oficines del Mercat on antigament hi havia un parterre de plantes.

Reproducir vídeo

L’any 2023, aprofitant la celebració del 40 aniversari, es va generar una nova marca «El Mercat de Veritat». Aquesta és el punt de partida d’una nova manera de comunicar del mercat, molt més actualitzada i fidel a la nostra forma de ser. La marca es va presentar a través d’una campanya online i pels carrers de Barberà, on els protagonistes van ser els paradistes.