Quins són els embotits més tradicionals de Catalunya

Catalunya és un dels millors llocs gastronòmics de la península Ibèrica. Hi podem trobar aliments que s’utilitzen en els millors plats d’alta cuina així com productes amb una qualitat gastronòmica elevada. La nostra terra, entre altres particularitats, és coneguda per la varietat i el sabor dels seus embotits. A causa de la presència tan generalitzada de granges de porc, sobretot a la Catalunya central, aquests aliments arriben a les nostres llars com a productes de proximitat aconseguint una posició essencial a la nostra rutina comensal diària.

Cal destacar que alguns dels embotits tradicionals catalans estan protegits amb Denominació d’Origen o amb Indicació Geogràfica Protegida, mentre que d’altres són de producció molt local. A les nostres parades del Mercat Barberà del Vallès, el teu comerç local de confiança, podràs trobar multitud d’embotits que us exalçarem tot seguit. Abans, però, haurem de conèixer què són exactament els embotits.

 

TIPUS D’EMBOTITS

La varietat d’embotits és extensa, la seva classificació gira entorn de l’ingredient principal; carn, vísceres, sang o viandes fredes, o segons les condicions de la maduració: bullits, crus o crus madurats, escaldats.

Dins dels embotits crus trobem el xoriço i el salami. En el cas dels embotits cuits trobem el bull i la botifarra catalana, tots tenen un sabor més suau que els curats. Entre els embotits catalans artesans curats trobem el fuet, la llonganissa i la botifarra, encara que aquesta última també la podem trobar crua i cuita.

 

Embotits catalans artesans curats

La seva elaboració respon a la manca de sistemes de conservació de les carns en èpoques passades. Facilita el transport i la conservació sense necessitat de fred.

Fuet
El fuet és l’embotit català per excel·lència. És reconeixible per la seva forma allargada i aplanada i per el seu recobriment de color blanc. Aquesta particularitat que li donen els fongs durant el procés de maduració té una gran importància en el gust de l’embotit.

Llonganissa 

Tot i que hi ha gran varietat de llonganisses, la característica principal de la llonganissa de pagès catalana és que és un embotit curat. A diferència del fuet, és una mica més llarga i més gruixuda. La llonganissa de pagès s’elabora amb carn més magra, el sabor és més intens i requereix més temps de curació.

 

 Secallona

És l’embotit més fi de totes les varietats. El seu nom prové de la paraula català “secall” que es tradueix com una cosa molt seca i poca cosa. Sol estar molt curat.

 

Embotits catalans artesans cuits

 

Botifarra blanca

La botifarra més típica, s’elabora amb carn magra i el que la fa única és la combinació d’espècies amb què es prepara. Té aparició en múltiples plats tradicionals de la gastronomia catalana.

 

Botifarra negra

A més del color, la característica distintiva respecte a la blanca és el seu inconfusible sabor i textura. La botifarra negra és perfecta per preparar a la brasa i també en guisats de llegums, quan comença a fer més fred i vénen de gust els plats de cullera, com a l’escudella.

Botifarra d’ou

L’aparició principal d’aquest tipus de botifarra es produeix a festes tradicionals com el Dijous Gras. La botifarra d’ou es caracteritza pel seu sabor intens però delicat. Juntament amb la carn de porc, l’ou és el seu ingredient principal, per aquest motiu tant la textura com el sabor i el color siguin molt característics.

 

El bull

La diferència del bull i la botifarra és la forma d’elaboració: el bull s’emboteix dins de l’intestí. A més, sol portar més trossos i en la seva elaboració s’utilitza la papada del porc, així com aromàtiques com el julivert. Els bulls més típics són el blanc, el de fetge i el negre.

 

A la nostra botiga online pots comprar els millors embotits catalans!

 

Si t’ha agradat aquest post sobre «Quins són els embotits més tradicionals de Catalunya?» segurament t’interessarà…

Deja un comentario