Quins aliments no poden faltar a taula la nit de la castanyada?

Aquesta època de l’any es caracteritza per la suavitat del fred a la nit i els raigs de sol que escalfen encara al migdia. En aquesta indecisió estacional arriben tradicions que es rememoren amb l’acompanyament d’aliments i d’elaboracions especials. A finals d’octubre el corrent anglosaxó ja ha imposat el Halloween, encara que en altres cultures com la mexicana encara manté l’arrelament la celebració dels dies dels morts. A Catalunya és costum la celebració de la castanyada.

Aquesta tradició mil·lenària té origen als antics rituals funeraris amb l’objectiu de commemorar els avantpassats ja morts. En aquest sentit, la tradició alimentària de menjar castanyes respon a la necessitat d’obtenir energia per estar desperts tota la nit. Els campaners de les esglésies caminaven entre els diferents veïnats per recordar-li al poble que ja era l’hora de pregar-los als difunts. En aquest sentit també s’explica que era costum deixar els focs encesos durant tota la nit per preparar el menjar per quan els avantpassats tornessin al poble a visitar els seus familiars.

Com s’ha esmentat, aquesta tradició  té aliments imprescindibles i els podràs trobar-los al Mercat Barberà del Vallès com el millor representant per a la compra de proximitat.

Les castanyes

Les castanyes pertanyen a la família dels fruits secs, encara que nutricionalment tenen una personalitat pròpia dins d’un grup on predominen els greixos insaturats. Per això, les castanyes són menys calòriques que la resta dels seus companys, ja que no destaquen per ser una font de greix i sí que ho fan per ser una font d’hidrats complexos, a més de ser més riques en aigua.

Els panellets

Els panellets s’elaboren amb la barreja del 50% d’ametlla i sucre, juntament amb pinyons i altres varietats d’ametlla ratllada que són font important de greixos insaturats. La seva aportació calòrica és molt alta i és recomanable que no es consumeixin en excés. També per aquesta alta aportació de greix poden resultar indigestos, per la qual cosa es recomana ingerir-los en petites porcions

Unint amb la tradició, tan castanyes com la resta de fruits secs, són font d’energia rellevant quan arriba el fred, ja que el cos té una despesa més gran en haver d’esforçar-se per mantenir la temperatura corporal.

Els moniatos

Finalment, els moniatos pertanyen a la categoria dels tubercles. Que són més rics en hidrats que la patata. Així que, és un aliment valuós que cal tenir en compte com a font principal d’energia, al mateix nivell que els cereals i tots els seus derivats.

T’esperem al Mercat 11 de setembre amb els millors aliments de proximitat perquè celebris la primera festivitat tardorenca caracteritzada per la Castanyada.

Si t’ha agradat aquest post sobre » Quins aliments no poden faltar a taula la nit de la castanyada?» segurament t’interessarà…

Deja un comentario