Llegums, que no faltin al teu rebost

Al Mercat Barberà del Vallès podràs trobar múltiples productes de proximitat per omplir el teu rebost alhora que aportes al valor afegit del comerç local que influeix positivament a la nostra comunitat. Tanmateix, com ja hem avançat en altres entrades, l’era digital és un espai on també hem de créixer i aprendre. Per això, els aliments de tan alta qualitat que pots adquirir al nostre mercat de forma presencial també pots fer-te amb ells gràcies a la compra online.

En aquesta entrada us explicarem els tipus i beneficis dels llegums, per a molts un aliment amb una gran aportació nutricional desconeguda. Els llegums són un element bàsic de la dieta mediterrània. Els seus beneficis són amplis a causa del contingut en minerals i la gran quantitat de vitamines. A més, aporten hidrats de carboni d’absorció lenta. Finalment, contenen proteïnes vegetals d’alta qualitat i són una gran font de fibra. La varietat d’aquest ric aliment fa que el puguem introduir en diferents elaboracions.

Es recomana que apareguin de forma sistemàtica diverses vegades a la setmana a la nostra dieta. Consell fàcil d’aplicar, ja que són un aliment molt assequible dins del mercat.

 

TIPUS I CONSERVACIÓ

 1. Llenties: tradicionals, vermelles o coralls són les més famoses.
 2. Mongetes: canyella o pinta són les més consumides.
 3. Cigrons: a més de la varietat comuna, podem trobar els lletosos (forma més gruixuda) o els castellans.
 4. Faves seques: aporten una gran quantitat de fòsfor, ferro, magnesi, potassi, proteïnes i fibra.
 5. Pèsols verds: compostos majoritàriament d’aigua, amb poquíssimes calories.
 6. Soja vermella: El seu sabor dolç la fa apta per a rebosteria.
 7. Tramús: Aporten molt pocs greixos i és molt saciant.

Per conservar-les en un estat ideal, si són a granel, és recomanable emmagatzemar-les en un lloc fresc i sec i en un recipient que no deixi passar la llum. Un cop cuites, podem guardar-les a la nevera en un recipient hermètic. Es conserven durant molts dies i congelades alguns mesos.

APORTRACIONS NUTRICIONALS

 1. Es poden consumir tant a l’estiu com a l’hivern. En aquesta època de l’any poden aparèixer amb facilitat en amanides.
 2. Els llegums tenen un alt protagonisme en dietes d’aprimament a causa de la sensació de sacietat que provoquen. A més, tenen un paper essencial en la prevenció del càncer de còlon.
 3. Els llegums són un acompanyament saludable ideal sumat a un increment del sabor. Tant per als vegetals, les carns magres o el peix o l’ou harmonitzen el sabor i completen un àpat amb un excel·lent equilibri dietètic.
 4. Podem facilitar l’absorció del ferro consumint aliments rics en vitamina C (com pebrots, coliflor o espinacs) o prenent per postres fruites riques en aquesta vitamina com taronges, mandarines, maduixes, o meló.

 

SECRETS DELS LLEGUMS

Podem incrementar la qualitat de la proteïna dels llegums cuits consumint-los amb cereals com ara l’arròs.

 1. Tenen poca presencia de greixos i no tenen colesterol.
 2. Són riques en potassi, un nutrient essencial tant per al bon funcionament del cor, com el sistema digestiu i els músculs.
 3. Són baixes en sodi (sal), que contribueix a la hipertensió.
 4. No contenen gluten en el seu estat natural de manera que és un aliment apte per a celíacs i intolerants al gluten.

Si t’ha agradat aquest post sobre “Llegums, que no faltin al teu rebost” segurament t’interessarà…

Deja un comentario