La numeració dels ous: què vol dir i com triar els ous?

Anteriorment vam conèixer els beneficis dels calçots i la sort que tenim en constituir-se, de forma tan arrelada, en un producte alimentari emblemàtic de la nostra cultura gastronòmica. Això no obstant, al Mercat Barberà de Vallès podem trobar un ampli ventall d’opcions de productes de proximitat gràcies a les múltiples i variades parades que nodreixen el nostre històric mercat.

Certament, abans d’entrar en matèria hem de comentar la importància de llegir les etiquetes de cada aliment que adquirim per conèixer quins ingredients el formen i en quina quantitat. En aquesta ressenya comentarem un altre producte de proximitat accessible a qualsevol estació de l’any, els ous.

NUMERACIÓ DELS OUS: ORIGEN I QUALITAT

La numerologia impresa a la closca de l’ou ens proporciona una gran quantitat d’informació sobre aquest. Especialment, les condicions que viuen les gallines i l’origen d’aquests. Per tant, el codi imprès ens dóna a conèixer la traçabilitat i la seguretat alimentària de l’ou. De la mateixa manera, és interessant per saber la qualitat i procedència, fins i tot on es troba la granja productora d’aquesta. En aquest sentit, també és significatiu per conèixer el benestar animal o la petjada ecològica de la compra.


La imatge és tant esquemàtica com significativa. El primer dígit ens indica la qualitat de l’ou en referir-se directament a la forma de cria de les gallines. Aquesta pot ser:

  • 3. Gàbies: La numeració en la pela de l’ou es correspon al dígit 3, viuen gàbies amb almenys 750 centímetres quadrats de superfície.
  • 2. A Terra: La numeració correspon al dígit 2, viuen en naus en les quals es poden moure amb llibertat, sense gàbies. La densitat no és superior a 9 gallines per metre quadrat.
  • 1. Campera: La numeració correspon al dígit 1, les gallines habiten en corrals a l’aire lliure amb total llibertat i mobilitat.
  • 0. Producció ecològica: La numeració correspon al dígit 0, les gallines criades de manera ecològica es distingeixen de les camperes perquè les primeres s’alimenten només de pinso d’origen de l’agricultura ecològica.

COM CONSERVAR CORRECTAMENT ELS OUS

Tenint en compte el gran valor proporcionat pels dígits impresos a la closca de l’ou, des del Mercat 11 de Setembre podem ampliar el bon ús d’aquest producte de proximitat amb gran impacte en la nostra rutina alimentària.

Refrigerar els ous després de la seva compra és una recomanació que pot resultar estranya, ja que els ous no solen estar en aquestes condicions en els punts de venda. En aquest sentit, s’ha estudiat i comprovat que els canvis bruscs de temperatura poden provocar la condensació d’aigua a la closca amb l’efecte de l’augment del risc de contaminació. Per evitar-ho, és preferible mantenir-los a temperatura ambient en botigues i supermercats. Així mateix, una vegada que s’introdueixen a casa, s’han de refrigerar per mantenir frescos i evitar la possible proliferació de microorganismes.
Una altra dada a tenir en compte és la data de consum, que es fixa com a màxim fins als vint-i-vuit dies després de la posta de l’ou.

Finalment, cal destacar que hi ha quatre categories en funció del pes dels ous:

  • XL o supergrans: de 73 gr. o més.
  • L o grans: de 63 a 73 gr.
  • M o mitjans: de 53 a 63 gr.
  • S o petits: de menys de 53 gr.

ON PODRÀS COMPRAR ELS MILLORS OUS AL NOSTRE MERCAT

Al Mercat 11 de setembre tenim diferents parades on podràs trobar els millors ous: Aviram Balaguer i Aviram i Ous Eva. Però per si per desgràcia no pots acudir a al Mercat municipal Barberà de Vallès , et recomanem que facis la compra online. Recorda que és important consumir productes de proximitat, no només pel gust i les proteïnes que ens aporten, sinó també per reduir l’impacte ambiental.

Si t’ha agradat aquest post sobre “La numeració dels ous: què vol dir i com triar els ous?” segurament t’interessarà…

Deja un comentario