El bacallà el rei de la cuina de quaresma

Catalunya és una nació plena de vida, llengua i simbolismes. A cada època trimestral podem trobar diferents tradicions amb què commemorar un fet històric, un costumisme que ha passat de generació en generació o una pràctica mil·lenària. Al Mercat Barberà del Vallès sempre aprofitem per mirar aquestes tradicions amb orgull alhora que relacionar-ho amb el bon gust i gana que tenim.

La Quaresma és una tradició ritual que es reparteix durant un temps concret de l’any. De fet, és un període de set setmanes que comença l’endemà del Dimecres de Cendra i arriba al final el Diumenge de Rams. Com a molt dels simbolismes de l’actualitat, hi ha una unió amb la religió cristiana. Segons aquesta, la Quaresma era aquest període de reflexió i preparació per a la celebració pasqüenca. En temps passats, aquest període estava consolidat per l’abstinència i el dejuni. Actualment, és comú que només se segueixi aquest costum del dia d’abstinència el Divendres Sant, així mateix mentre transcorren aquestes setmanes no es pot menjar carn.

Després del pas dels anys, la cultura popular ha caracteritzat la Quaresma com una senyora gran de set cames que porta un bacallà penjat d’un braç i de l’altre un gran cistell de verdures. Aquesta representació, com a calendari, s’utilitza per plasmar el pas de les setmanes. Així, cada setmana que passa se li arrenca una cama. L’última, com hem avançat, s’arrenca el Diumenge de Pasqua.

LA QUARESMA I EL BACALLÀ

El bacallà és un aliment que va més enllà del simbolisme de la mateixa Quaresma. És per això que aquesta present a moltes llars durant aquest període. Des del Mercat 11 de setembre apostem pel comerç local i us oferim les millors peces a; Congelats Víctor, Pesca Salada Maite, Peixos Alejandro i Peix i Marisc Angelita.

L’experiència i tradició que es respira a les nostres parades t’ajudaran a triar els millors plats amb què combinar aquest saborós aliment. Tot i això, ja des d’aquí podem avançar-te que els peixos més grans són els que tenen més greix i més gelatina, de manera que la carn serà més suau. D’aquesta manera, aquests peixos són els que tenen menys espines. Aquesta dada és important perquè les espines són molt odiades per moltes persones.

Finalment, per saber que ens trobem davant d’un bacallà de qualitat, has d’observar que la pell ha de ser fina i la carn s’ha de poder relliscar sense cap mena d’esforç, tal com els tenim a les nostres magnífiques parades.

Els plats que podràs elaborar amb el bacallà són tant múltiples com saborosos. No obstant això, com mana la tradició, el bacallà de la Quaresma no pot faltar.

Si t’ha agradat aquest post sobre “El bacallà el rei de la cuina de quaresma” segurament t’interessarà…

Deja un comentario