Conserves i melmelades: com menjar fruites d’estiu tot l’any

En múltiples entrades, des del Mercat Barberà del Vallès, hem posat èmfasi en la fortalesa, avantatges i beneficis que comporta comptar al teu rebost amb productes de proximitat. Des del vessant més pràctic, ens trobem que aquests aliments tenen la qualitat més gran respecte a textura, sabor i color. Per tant, són els més desitjables.

Això no obstant, també podem observar que, amb l’aposta dels productes de proximitat, contribuïm a un menor impacte mediambiental, és a dir, una forma més sostenible de consumició. Així mateix, els productes de proximitat tenen un vincle estret amb el comerç local, aconseguint un creixement del barri tant a nivells socials com econòmics.

La globalització comercial ens ofereix una gran varietat de productes durant tot l’any, gràcies a eines i accions com les que descriurem podem continuar optant a consumir productes de proximitat, encara que no estiguin en temporada. Les conserves i les melmelades són les respostes a si podem consumir productes de proximitat fora de les temporades naturals.

 

Les melmelades

Una gran varietat de les fruites que consumim són un aliment purament estacional. Però les melmelades són l’opció perfecta per consumir-les en un altre moment gràcies al nivell de conservació. Les melmelades són conserves de fruita en sucre. El sucre, a partir de certa concentració, evita el creixement dels microorganismes als aliments perquè acapara l’aigua que necessiten per sobreviure.

 

 Tips per realitzar les millors melmelades

1.Les melmelades es conserven en potshermètics, amb tapes de rosca o de pressió. Els pots i les tapes s’han d’esterilitzar prèviament, bullent en aigua almenys 20 minuts.

2.Hem de pesar la fruita pelada i sense llavors, i afegim del 70% al 100% del pes en sucre, segons la fruita sigui més o menys àcida. Les fruites més àcides, com els cítrics, necessiten més sucre que altres fruites més dolces. De la mateixa manera, cal afegir també tres cullerades de suc de llimona per quilogram de fruita.

3.Tot seguit, ho posarem a escalfar en una cassola esmaltada, que remourem de tant en tant amb cullera de fusta.

4- La melmelada s’ha de coure uns 45 minuts a una hora fins que arribi el punt d’espessit necessari

5- Omplir els pots es fa en calent.

6- És interessant omplir els pots fins a gairebé la vora, ja que en refredar la melmelada es contrau lleugerament.

7- Un cop freds els pots convé etiquetar-los amb el tipus de melmelada i la data.

8- La melmelada així preparada es conserva sis mesos, en un lloc fresc, sec i fosc.

9- Els pots de melmelada oberts s’han de guardar al frigorífic mentre s’estiguin consumint.

 

Si t’ha agradat aquest post sobre “Conserves i melmelades: com menjar fruites d’estiu tot l’any” segurament t’interessarà…

Deja un comentario