L´època estival és una estació perfecta per invertir el nostre temps tant amb familiars com amb amics. Gaudir del bon temps no està renyit per fer-ho també sobre altres tasques.
Evidentment, al Mercat Baberà del Vallès sempre dirigim les nostres mirades cap al bé més preat que ens envolta i ens omple: el menjar. El comerç local sempre és un gran ingredient per sumar un valor afegit al nostre rebost. Amb aquesta saludable consigna de base, en aquesta entrada volem acostar-vos a una menja especial i a una forma particular de presentar-los.
LA MILLOR MANERA DE PRESENTAR UNA TAULA DE FORMATGES
El formatge és un aliment que pot ser un acompanyant perfecte o també protagonista a causa de l’excelsa varietat d’aquest magnífic producte. Des de la informalitat o per a una ocasió especial, una taula de formatges elaborada pot ser deliciosa. El consell per antonomàsia és l’aposta pels productes de proximitat, ja que entre altres factors ja esmentats a les entrades anteriors, l’aliment és d’una qualitat superior. Tot i això, per confeccionar una taula de formatges que triomfi entre els comensals haurem d’anar més enllà de la qualitat del producte.
1.La taula de formatges
És important que la taula no tregui protagonisme al formatge. Per això, haurem de buscar una taula on predomini la simplicitat. La taula pot ser de fusta, preferentment d’olivera, o bé una safata de ràfia, de ceràmica, de vidre o de porcellana. En aquest sentit, és rellevant que sigui àmplia per evitar que els formatges s’amunteguin o es toquin entre si. D’aquesta manera, agruparem formatges per família, classe o regions.
2.Varietats de formatge
Segons la regla francesa, experts en el formatge, el nombre ideal que hem de posar sobre una taula està entre 6 i 8 varietats, ja que incloure-hi més no ens deixaria apreciar l’aroma i el sabor de tots ells. Tot i això, el nombre de comensals pot provocar un reajustament. D’aquesta manera, si és un entrant per a dues persones, valdria amb una taula de quatre formatges diferents. En canvi, si és per a unes postres, un petit plat de 3 varietats és ideal.
3.Quantes varietats he d’incloure?
Cal esmentar que les varietats del formatge arriben a comptes altíssims, per exemple a Espanya comptem amb més de 150 tipus de formatges. Com més varietat més oportunitats de gaudir i descobrir. Per tant, el millor és atendre totes les classificacions que coneixem i anar barrejant, deixant-se guiar pel gust propi o el dels altres comensals. És important tenir en compte tres característiques:
• Animal de què procedeix. Comptar mínim amb un de cabra, un altre d’ovella i de vaca.
- Textura. Ens trobem amb els de pasta dura, semidura, tova, blava i formatges untables. Triar una de cada de les tres primeres és una opció interessant.
- Maduració. Finalment, podem escollir entre un tendre, un semicurat, un altre curat o, finalment, un envellit.
4.Quantitats, talls i temperatura dels formatges
Dependrà del nombre i varietats triades. Però podem apostar per uns 80 grams per comensal. Si el formatge tindrà més protagonisme, pots augmentar aquesta quantitat fins a uns 200 grams. A més de les quantitats, també cal conèixer que cada formatge requereix un tall específic. Una cosa que tampoc no podem descuidar és el fet que cada formatge requereix un tall específic que hem de respectar a l’hora de presentar-lo. Els formatges tendres, semidurs o durs és millor que conservem l’escorça i tallem el formatge en forma de falca o rectangle. No obstant això, per als formatges madurs, es recomanen talls més fins. Els untables i els formatges molt tous és millor que es quedin a les seves pròpies terrines o dipositar-los en petits recipients. I per als que són massa durs el millor és la imperfecció que formen les seves l’esques quan pressionem amb força el ganivet per intentar travessar-lo. Finalment, respecte a la temperatura, tots han de quedar entre els 16-18 °C.
5. Com presentar la taula de formatges
És rellevant la presentació, en el sentit que la degustació s’ha d’orientar per habituar el paladar des del sabor més suau (com el que solen tenir els formatges tendres) fins a la forta aroma dels blaus i fumats. Si el plat és rodó, recomanem seguir el sentit de les agulles del rellotge, deixant el formatge més suau al centre i anar-hi afegint intensitat cap a l’exterior. Si el plat és rectangular, és millor fer-ho d’esquerra a dreta.
6.L’acompanyament
Encara que el formatge sigui un producte magnífic i deliciós, cal també eixir-lo amb acompanyaments que elevin la seva degustació. Pans, galetes, fruites i fruita seca són l’acompanyament perfecte per als formatges. També pots tastar els teus formatges preferits amb una mica de confitura o fins i tot amb mel d’abelles. Finalment, pel que fa als vins per acompanyar els nostres formatges, haurem de tenir en compte que els negres lleugers mariden molt bé amb tots els formatges de pasta tova com ara el Brie. Els vins dolços com el moscatell ajuden a fer que els formatges blaus mostrin tots els seus matisos i els vins clars o rosats estan indicats per als formatges de cabra.