Com l’alimentació pot influir en el teu estat d’ànim?

Hi ha una dita molt popular que diu el següent: som el que mengem. Certament, des del Mercat de Barberà del Vallès sabem que l‘alimentació és un pilar bàsic no només pel nostre estat físic sinó també pel nostre estat mental. L’òrgan principal que té la capacitat de regular el nostre estat d’ànim és el cervell mitjançant, entre altres components, alguns neurotransmissors (substàncies encarregades d’enviar informació entre neurones) com la serotonina, la dopamina o les endorfines.


La serotonina és l’encarregada de modular, principalment, l’estat d’ànim, així com les emocions, el somni i la gana. És un element vital per facilitar la felicitat alhora que pal·liar l’estrès i la depressió. El triptòfan és l’element que cal cercar perquè es produeixi la serotonina. La dopamina controla el moviment, els cicles de son i la capacitat de sentir el plaer. És crucial per mantenir els nostres nivells d’energia, així com la concentració i motivació. Les endorfines són les encarregades de gestionar els estats de benestar, calma, humor. De la mateixa manera, contraresten els nivells elevats d’adrenalina que es relacionen amb l’ansietat, així com desenvolupen les funcions del sistema immunitari i ajuden a reduir el dolor.


Diversos estudis conclouen que l’alimentació regula la química del cervell encarregada de produir la sensació del benestar. Una alimentació deficitària, en aquest sentit, és propensa a produir a la persona estats depressius i estats d’ànims baixos.


ALIMENTS QUE BENEFICIEN UN BON ESTAT D’ÀNIM


Aliments rics en vitamina B. En aquest apartat trobem diferents aliments que es poden incloure de forma diària a la nostra dieta per potenciar un bon estat d’ànim. Les verdures de colors forts o fruites cítriques ens poden ajudar a sentir-nos una mica millor i prevenir sentiments negatius. De la mateixa manera, la vitamina B12, present al salmó i l’ou ajuda a evitar el mal humor i augmenta la concentració. Finalment, l’alvocat i la civada (vitamina B6) que millora el funcionament del sistema nerviós, prevenint l’ansietat, la depressió i l’insomni.


Aliments rics en zinc. La seva absència es relacionen amb els trastorns d’ànim, a més d’aportar una gran quantitat d’energia. Els aliments rics en proteïnes, com el rovell d’ou, el fetge, el gall dindi, xai, la carn de porc, salmó, llagosta, llet i derivats, contenen grans quantitats de zinc


Triptòfan. Com hem comentat anteriorment, aquest element és de vital importància per a la química del cervell i la modulació d’un bon estat d’ànim. Només es pot ingerir a través de l’alimentació. Apareix en carns magres com la de gall dindi i pollastre. En peixos com el salmó i la tonyina. I en cereals integrals, llegums com faves, cigrons, llenties i pèsols. També a la xocolata negra, com un aliment de plaer no prohibit.

Omega 3 i fibra. La primera és una mena d’àcid gras que afavoreix la disminució de símptomes d’ansietat, trastorns del son, sentiments de tristesa. La segona ajuda a alliberar la glucosa al flux sanguini de forma gradual, evitant que baixi el sucre a la sang i, amb això, els canvis d’humor.

Vitamina E. És un potent antioxidant que es troba a les verdures de fulla verda: espinacs, bledes, col arrissada, algues o als fruits secs.


ALIMENTS QUE ATEMPTEN CONTRA EL NOSTRE ESTAT D’ÀNIM

  • Excés de sucre refinat, endolcidors artificials i altres ingredients sintètics es vinculen a la irritabilitat i mal humor.
  • Els greixos saturats. El menjar ràpid com pizza, patates fregides o gossets calents, baixen els nivells de serotonina.
  • La cafeïna. Tot i que la seva afectació és dispar entre les persones que la prenen, té una incidència a l’estat d’ànim, ja que el consum excessiu pot produir irritabilitat, problemes estomacals, disminuir el ritme cardíac a més insomni.

Al Mercat 11 Setembre podràs trobar tots els aliments que t’ajudaran a afrontar el teu dia a dia amb un estat d’ànim òptim per aconseguir la teva felicitat i la dels que t’envolten.

Si t’ha agradat aquest post sobre «Com l’alimentació pot influir en el teu estat d’ànim?» segurament t’interessarà…

Deja un comentario