Abans de començar a valorar les diferents carns que podem trobar al mercat Barberà del Vallès cal destacar on i com podem trobar-les. El comerç de proximitat ha de ser sempre la primera opció, no només perquè podràs trobar els millors aliments de temporada sinó perquè també ajudes a fortificar el teixit econòmic de barri. La sostenibilitat és un altre factor per tenir en compte, ja que evitem embolcalls o plàstics que no necessitem. Així mateix, ens allunyem de l’escenari dels ultres processats per endinsar-nos en el món dels aliments de temporada; barats i frescos.
PRINCIPALS DIFÈRENCIES ENTRE CARNS VERMELLES I BLANQUES
Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), s’entén per carn vermella tota la carn muscular dels mamífers. En aquest apartat trobem la carn de cap de bestiar (vaca), vedella, porc, xai, cavall i cabra.
En canvi, quan parlem de carn blanca, s’engloben les carns d’aus, com el pollastre i el gall dindi, i també el conill.
No totes les carns vermelles ni totes les carns blanques són iguals. El contingut nutricional d’aquestes carns varia segons l’animal d’origen, però també depèn de la part d’animal que es consumeix. No obstant això, sí que hi ha cert patró: en línies generals, les carns vermelles són més calòriques i posseeixen un major contingut en greix, encara que variable segons l’animal i la zona muscular concreta.
Les carns blanques, en general, mostren un contingut en greix moderat. El seu contingut proteic és variable, però totes elles són excel·lents fonts proteiques.
Carns Vermelles
La carn vermella és una font de proteïna de qualitat inigualable per al nostre organisme. Així mateix, el seu consum amb certa regularitat i sense excés és una bona manera de garantir el consum de ferro. De la mateixa manera, el seu contingut en zinc és determinant per a un bon desenvolupament muscular.
Tot i així el seu consum en excés és perjudicial per a la salut. Consumir al voltant de 350 grams diaris de carn vermella s’ha associat a més risc de patir un accident cerebrovascular, així com problemes articulars. Seguint una bona pauta de consum, de 3 a 5 vegades al mes, aquests perjudicis no s’arriben a ocasionar en l’organisme.
Algunes receptes sanes amb carns vermelles que recomanem des del Mercat Barberà de Vallès són; Vedella saltejada amb xampinyons al balsàmic, Saltat de porc i pebrot amb ordi o Mandonguilles de vedella i verdures
Carns blanques
En termes proteics, i de forma general, les carns blanques són lleugerament inferiors a les carns vermelles. Tenen altes propietats gràcies al contingut de potassi, fòsfor, iode, zinc, vitamines diverses, tot i que ferro en menor quantitat, però també de colesterol.
Com en les carns vermelles, podem excedir-nos en proteïnes i patir igual conseqüència que amb les carns vermelles: problemes renals i hepàtics. No obstant això, posseeixen baix contingut en purines en comparació amb les carns vermelles i per això són ideal per a qui porten una dieta tova, perquè són més fàcils de digerir. Cal esmentar que per patir aquests perjudicis en la nostra salut hauríem de superar les dues racions diàries els set dies de la setmana per patir aquestes conseqüències. Es recomana el consum una mitjana de tres vegades per setmana.
Algunes receptes sanes amb carns blanques que recomanem des del Mercat Barberà de Vallès són; Amanida de pollastre i alvocat amb vinagreta de cítrics, conill amb pastanaga i xampinyons, rotllets de pit de gall dindi amb salsa d’hortalisses i rodó de gall dindi i poma.
Al Mercat 11 de setembre trobaràs totes les carns de primera qualitat. El millor comerç de proximitat i productes de temporada al Mercat Barberà de Vallès.