Tot i que la temporada de calçots es desenvolupa entre els mesos de novembre i abril, al febrer i març són les setmanes idònies per celebrar les conegudes i sensacionals calçotades. Aquesta tradició catalana, que cada vegada s’estén a més racons de la península, troba el seu punt àlgid en els reconeguts i agradables primers dies primaverals.
El calçot és, sense cap mena de dubte, un producte estrella de la gastronomia catalana, aquest magnífic aliment té els seus orígens al Camp de Tarragona, més concretament a Valls, sent l’única regió que pot presumir de la Indicació Geogràfica Protegida d’aquesta verdura. Aquest guardó vol dir que aquests calçots son de qualitat i estan conreats i collits a la zona que marca la IGP, així com realitzats per productors catalans. No obstant això, la tradició de les calçotades i la seva collita s’allarga per tot Catalunya i hi ha productors que sense tenir el segell IGP aconsegueixen obtenir calçots d’una extrema qualitat, com en el Baix Llobregat i la zona dels Gallecs.
Certament, des del Mercat Barberà de Vallès, som conscients de la problemàtica, dificultat i incertesa que la pandèmia està causant tant en la nostra rutina com a vida social. Tot i això, volem animar-vos a seguir amb aquesta increïble tradició catalana, organitzant petites calçotades amb grups bombolles: amics íntims o familiars directes. Sempre seguint les recomanacions de forma responsable marcades per les institucions que vetllen pel nostre benestar i la salut de tota la comunitat. En aquest sentit, hem elaborat quatre consells elementals per ser uns experts dels calçots.
4 CONSELLS PER ENDINSAR-NOS EN EL MÓN DELS CALÇOTS
1. Tècniques d’elaboració
Quan pensem en la calçotada ideal se’ns apareix en ment el foc a flama viva. Per a molts pot significar difícil aquesta logística o trobar un lloc en aquest context actual. No obstant això, pots fer servir el forn o estufes obertes al màxim per esglaonar els calçots. També es poden utilitzar altres tècniques més enllà de la tradicional i que són molt bones: arrebossats a una tempura molt suau i cruixent o amb una base d’un sofregit aprofitant la subtilesa del producte.
2. Conservació
Els calçots no requereixen d’unes condicions molt peculiars per a la seva conservació. No obstant això, hem de tenir en compte que la seva presència d’aigua és superior a la ceba convencional, per això es poden fer malbé abans. Us recomanem que un cop efectuada la seva compra, al Mercat 11 de Setembre, els cuineu abans d’una setmana. Aquest producte el trobareu sempre fresc al nostre mercat perquè no és viable emmagatzemar-lo massa a causa de l’elevat risc que és podreixi.
3. Salsa
La salsa que acompanyarà la jornada durant una calçotada es diu, literalment, salsa de calçots tot i que s’ha fet popular la salsa romesco. Certament són una mica similars, però no són iguals. La principal diferència és que la salsa de calçots o salvitxada no porta vinagre. Cal afegir que la salsa és un acompanyament perfecte i necessari que us durarà uns quants dies a la nevera i combina a la perfecció, per exemple, amb unes torrades i escalivada o bacallà esqueixat.
4. El ritual de menjar calçots
Complint amb la tradició, l’ideal d’una calçotada és a l’aire lliure, amb graella i com més companyia millor. Però la situació actual ens obliga a prendre les màximes precaucions possibles. Però no cal perdre els bons costums, la litúrgia dels comensals és lluir un pitet, agafar bé d’un extrem el calçot, pelar-lo tirant cap sota les fulles exteriors, que sortiran totes d’un moviment per menjar-lo després es mullat en la seva salsa . Una llesca de pa de pagès és un suport genial i apetitós per acompanyar el moviment, que té com a fi principal retenir el degoteig del calçot i la seva salsa.
Us esperem, al Mercat 11 de Setembre, perquè trobeu un dels productes estrella de la gastronomia catalana i ho pugueu compartir amb els vostres contactes més estrets de forma segura.