Al nostre rebost podem emmagatzemar infinitat de productes amb què elaborar diferents plats de qualitat alhora que saludables. Per això, és habitual que per omplir el nostre rebost mirem amb detall quins productes entren i quins es queden fora. No obstant això, hi ha aliments que consumim a la nostra rutina alimentària amb assiduïtat, però no per això hem de conformar-nos a triar el primer que veiem quan realitzem la compra. En aquest post del Mercat Barberà del Vallès, us explicarem 8 claus sobre com reconèixer un bon pa, aliment que ens acompanya a molts dels àpats que fem al llarg del dia.
1.Com més pesi, més qualitat
El pes elevat del pa està relacionat directament amb una producció artesanal i saludable i no per això vol dir que sigui més pesat de pair. A més, la qualitat també es pot mesurar pel seu poder saciant, a causa del tipus de farina que es fa servir en la seva elaboració.
2- Durada
És habitual que el pa que consumim perdi la seva consistència i propietats a les 24 hores de la compra. Tot i això, un pa de gran qualitat pot aguantar un mínim de 5 dies sempre que es cobreix amb algun material per protegir-lo d’agents externs.
3- Olor i sabor típics
El pa artesanal té una olor i un sabor ampli, potent i durador. L’olor es relaciona amb un repòs adequat i el sabor amb una fermentació suficient. El pa industrial té un sabor i una olor menys poderós.
4- Al forn de pedra
Per poder conèixer si el pa que comprem és artesanal podem comprovar com és la base. En cas que la seva base estigui formada per un dibuix en forma de reixeta, podem deduir que ha estat elaborat en un forn amb ventilador, característica de la producció industrial. En canvi, la base és uniforme i llisa és pròpia del forn de pedra, producció artesanal. El pa elaborat al forn de pedra requereix un fornejat, lent el repercuteix directament en una digestió més fàcil.
5- Irregularitat
Encara que la distinció entre pans que haurien de ser iguals sembli un reflex de mala qualitat, és tot al contrari. El pa artesanal no són còpies i, per tant, són diferents entre ells.
6- La molla
Quan mengem un pa amb una molla molt blanca i esponjosa no vol dir que sigui un factor de qualitat. És més, un pa amb una molla molt blanca vol dir que s’ha fet servir una gran quantitat de farina refinada, provocant l’eliminació de gran part dels nutrients. Així mateix, una molla elàstica és propi d’una fermentació ràpida i inadequada. La molla ha de tenir forats grans i irregulars i aquesta és potser una de les característiques més definitòries del pa artesà. Això és perquè una barra de pa a la safata d’un forn industrial, la calor es distribueix homogèniament. No obstant això, en un forn artesà la cocció es transmet gairebé des de la base del pa cap a dins i això provoca forats irregulars i més grans.
7- Una escorça cruixent
L’escorça del pa no s’ha de desprendre amb facilitat del pa, això indicaria un mal enfornat o que ha estat congelat. En aquest sentit, l’escorça ha de ser cruixent, daurada i brillant com a característica d’un pa de gran qualitat.
8- Evita el pa calent
Certament, el pa calent és molt cridaner i seductor per al paladar. No obstant això, aquesta qualitat serveix per camuflar mancances del pa. Un forner artesanal no vendria un pa amb una temperatura tan alta, ja que aquesta redueix el seu sabor i aromes. A més, el pa calent pot resultar perjudicial per a la digestió.
Amb aquestes claus et convidem al Mercat 11 de setembre on creiem i creem teixit de comerç local i de proximitat perquè comprovis, a O’Pan, que tenim els millors pans de la ciutat.