7 Tips per netejar el peix

La gastronomia contemporània planteja un escenari d’aliments per tastar i compartir molt extens. A les entrades anteriors hem esmentat beneficis o continguts saludables sobretot quan són productes de proximitat. Tot i això, en aquesta entrada, us intentarem apropar a com netejar el peix de la millor manera possible. Al Mercat Barberà del Vallès, podràs trobar diferents peixateries; Peix i Marisc Angelita o Peixos Alejandro.

Una altra característica del comerç local és l’ajuda incondicional per resoldre aquestes petites complexitats que puguin plantejar alguns aliments, en aquest cas, el peix. Abans de començar, serà d’una gran utilitat que comptis amb unes tisores especialitzades per a aquest aliment. Així mateix, un ganivet esmolat, una taula i l’aixeta de l’aigua el més a prop possible.

 

CÓM NETEJAR EL PEIX?

 

  1. Esbandir el peix

Els peixos han passat per moltes mans, caixes, vaixells… És important rentar-los per evitar que possibles residus s’introdueixin a l’interior en tallar-los. L’aigua freda i l’ús de totes dues mans és el primer pas.

 

  1. Treure les escates

Quan hem acabat d’esbandir-lo, l’hem de desescamar. Necessitarem un ganivet, fer servir la part posterior i anar raspant el llom subjectant-lo des de la cua i aixecant-lo per colpejar-lo. De dalt a baix a banda i banda del llom. Quan acabem, revisarem que no quedin escates i tornarem a esbandir-lo per evitar escates soltes.

 

  1. Tallar aletes

Per aquest pas necessitarem un ganivet esmolat. Hem de subjectar les puntes de les aletes i talleu les bases. Si són molt llargues, pot ser complicat, així que es poden tallar a petites seccions longitudinals.

 

  1. Del ventre al coll

Arribats a aquest punt, cal obrir la peça. Amb delicadesa introduirem la punta del ganivet al forat de la part baixa del peix que haurà d’estar inclinat i amb el cap a nosaltres. Amb suavitat i sense aprofundir, l’acompanyarem fins al coll. És crucial no fer malbé els intestins perquè si no la peça adquirirà mal sabor i el seu consum es veurà afectat.

 

  1. Retireu l’interior

Un cop obert, haurem de retirar vísceres i budells. Hem d’anar amb compte per no trencar cap òrgan i retirar-los tots.

 

  1. Esbandir l’interior del peix

Com hem fet al principi, farem servir aigua freda i les nostres mans. Haurem de fregar la cavitat abdominal en conjunció a la caiguda del raig d’aigua freda, un minut serà suficient.

  1. Obrir i filetejar

Col·locarem el peix a la taula. En cas que no facis servir el cap, és recomanable tallar-lo en aquest pas. Un cop tallada, col·loca el peix amb l’espinada cap a tu. Perfora la part posterior del peix amb el ganivet i lliscar-lo per filetejar. Amb petits talls, llesca els teixits per una banda i després per l’altra fins a acabar amb la peça.

Netejar perfectament el peix ens portarà un temps i algunes peces. La precisió i la paciència seran sempre les millors acompanyants en el procés.

 

Si t’ha agradat aquest post sobre “7 Tips per netejar el peix” segurament t’interessarà…

 

 

Deja un comentario