6 consells imprescindibles per el maridatge de vi

La gastronomia és un art tan gran que amaga racons de summa importància. A l’hora d’enfocar i visualitzar un sopar o dinar ens debatem entre carns o peixos, diferents entrants o el protagonisme d’un tipus de postres. La cultura gastronòmica espanyola té un impacte en l’àmbit global pels seus productes i aliments, però també per triar els millors detalls per a cada plat. I, és que, quan estem en un dinar o sopar de qualitat, hi ha un detall imprescindible per convertir aquest esdeveniment en inoblidable i aquest salt es pot aconseguir amb l’elecció del vi adequat.

El maridatge de vi és el procés de combinar aliments amb vi, és a dir, seleccionar el vi que millor s’ajusti a les característiques organolèptiques de l’aliment, per potenciar-ne tots els matisos. L’objectiu del maridatge és oferir al paladar sensacions agradables que convidin a gaudir d’un dinar amb un bon vi. Des del mercat de Barberà del Vallès us exposarem 6 consells per a l’elecció del millor vi respecte de cada plat que triem.1.Elaborar el menú valorant l’aportació del vi

Les possibilitats de combinació d’aromes i sabors són immenses si tenim present la capacitat de qualitat que ens pot atorgar el vi. Normalment, la idea serà la de no servir un vi amb més cos precedint un vi més lleuger. Ja que, si ho féssim així, ens arrisquem que el segon vi resultés insípid als paladars dels nostres comensals. És per això que el menú s’ordena tenint en compte la intensitat dels plats i, en conseqüència, establim la sèrie d’obertura i tancament també dels vins que els acompanyen. Per això, podem avançar que els entrants i primers plats poden anar acompanyats amb vins blancs o rosats, seguits de vins negres joves, negres més madurs i finalment, rematem el menú amb vins generosos i dolços.

2.Pes i equilibri

Cal esmentar que, en els aliments, el pes vindrà definit per les primeres matèries utilitzades per a l’elaboració del plat; la quantitat de greixos, la intensitat dels sabors i fins i tot la major o menor dificultat amb què els digerim. En el cas dels vins, el pes vindrà determinat pel cos i la intensitat del sabor del vi. És a dir, el contingut en alcohol del vi, la concentració de tanins o el temps de maduració. En general podem dir que els blancs joves són els més lleugers, seguits de blancs més estructurats i blancs amb fermentació en bóta. En aquell mateix grup podríem contemplar alguns rosats. Finalment, els vins de més pes serien, per ordre, els negres joves, els criança, reserva i gran reserva. A l’hora de buscar l’equilibri entre el pes del plat i el del vi, cal intentar que tots dos tinguin un pes similar.

3. Vi per als entrants

Per començar, els entrants o aperitius es poden servir acompanyats de vins blancs joves, frescos i fàcils de beure. Fruits secs, adobats o fruites panses sempre seran candidats perfectes per gaudir amb vins fortificats com el Xerès o el Porto. En canvi, les amanides poden anar molt ben acompanyades per blancs més secs i fins i tot rosats i també amb vins amb aromes de fruita.

4. Vi per a peixos

Els peixos blancs, com el lluç, el llenguado, el rap o el bacallà, són els candidats perfectes per servir-se amb vins blancs secs. Els peixos blaus, com la tonyina, el verat, la sardina o el salmó aniran millor amb vins blancs més fets i fins i tot amb vins negres joves i frescos. Els mariscs mariden a la perfecció amb vins blancs elaborats amb les varietats Albariño, Godello o Verdejo. Aquesta especialitat està protagonitzada pels vins gallecs.

5. Vi per a carns

La tipologia de la carn és crucial per triar el vi. Si la carn està especiada, podem contrarestar aquest aroma amb un vi afruitat o potenciar-lo amb un vi negre especiat. Per a les carns blanques, com el pollastre, el conill, el gall dindi les podem acompanyar per vins blancs secs que presentin una acidesa baixa. Un vi Rioja maridarà a la perfecció amb plats de carn vermella més contundents: carn de boví i la major part dels talls del porc. Reserva i gran reserva en particular seran una combinació idònia per als plats de caça, ja que la intensitat de les carns és més gran que les anteriors.

6. Vi per a les postres

Des del mercat 11 de setembre us donem un últim apunt poc comentat i és el de l’elecció del vi també per a les postres. Com és deduïble, els vins dolços són els grans protagonistes d’aquest apartat on podrem potenciar el sabor dolç de les nostres postres amb vins dolços com el Porto, vins de Madeira, Jerez o un Moscatell.

Si t’ha agradat aquest post sobre «6 consells imprescindibles per el maridatge de vi” segurament t’interessarà…

Deja un comentario